środa, 5 lutego 2014

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy można przygotować z nadmiaru jabłek i tak właśnie było u mnie. Od koleżanki otrzymałam reklamówkę pełną jabłek - tzw. spadów. Najprostszym sposobem była zamiana ich w mus jabłkowy, który później okazał się rewelacyjnym dodatkiem do naleśników, szarlotki czy nawet ciastek owsianych. Mus najlepiej przełożyć do słoików i zawekować na zimę.




Składniki:

- 10 kg jabłek
- szklanka wody

Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki, pousuwać gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Do garnka przełożyć jabłka, podlać wodą i dusić na bardzo wolnym ogniu często mieszając do rozpadnięcia się jabłek i odparowania wody, dzięki czemu mus zrobi się gęsty.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...