Składniki:
- 5 plastrów schabu wieprzowego
- 3-4 ziemniaki
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 3 łyżki mąki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab rozbić, przyprawić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn na grubych oczkach. Starte ziemniaki doprawić, wbić 2 jajka i dodać 3 łyżki mąki, wymieszać. Na talerzyku kłaść plaster schabu, rozkładać na nim równomiernie łyżkę ziemniaków ( na jednej stronie ). Przenosić ziemniaczaną stroną na rozgrzany tłuszcz. Już bezpośrednio na patelni kłaść na drugą stronę mięsa również łyżkę ziemniaków i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Obrócić na drugą stronę. Smażyć na złoto w dość głębokim oleju, do otrzymania chrupiących brzegów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz