Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 szklanki cukru białego
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki marchewki startej na tarce do jarzyn - duże oczka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej ( lub 1/2 łyżeczki imbiru i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej)
- 1/2 łyżeczki soli
- szklanka orzechów włoskich (lub bakalii)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas mieszania wlać powoli olej. Za pomocą łyżki wmieszać suche składniki. Na końcu delikatnie dodać marchew i orzechy. Przelać do blachy wysmarowanej masłem i posypanej mąką i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz