Składniki:
ciasto:
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 125 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa:
- 400 g trzykrotnie zmielonego twarogu
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone drobno masło. Szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką, jedną częścią ciasta wyłożyć dno blachy. Drugą odłożyć do zamrażalki na 30 minut. Spód podpiec w piekarniku w temperaturze 165 stopni przez około 15 minut.
Twaróg zmiksować z mąką, cukrem waniliowym, cukrem pudrem, masłem i kolejno jajkami.
Przygotowaną masę wlać na podpieczony spód. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce do jarzyn i wykładamy na wierzch masy. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 165 stopni - pilnować, aby nie przypalić góry. Kroić całkowicie ostudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz