Składniki na ciasto:
- szklanka mąki
- woda
- sól
- łyżka spirytusu
- 1 jajko - opcjonalnie
Składniki na farsz:
- 250 g mięsa mielonego
- 2 duże cebule
- ok. 1/2 szklanki wody
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Pozostawić na około 30 minut, aby odpoczęło. Do mięsa wetrzeć na tarce z najmniejszymi oczkami cebulę, dodać wodę, spirytus doprawić solą i pieprzem. Mięso wchłonie po jakimś czasie wodę, więc w razie konieczności należy jej jeszcze trochę dolać. Konsystencja mięsa ma być dość luźna. Ciasto podzielić na kawałki, każdy rozwałkować bardzo cienko na placek o średnicy około 15 cm. Na 1/2 część placka nakładać równomiernie farsz (około 1 łyżki stołowej na placek). Przykryć drugą połową placka i skleić boki. Placki powinny mieć taką wielkość, aby na jednej patelni zmieściły się 2 sztuki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Podawać jeszcze gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz