Składniki na ciasto:
- 30 dkg drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na masę serową:
- 300 g twarogu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- garść rodzynek
- 2 łyżki rumu
Składniki na lukier:
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- kropla olejku śmietankowego
Przygotowanie:
Z drożdży, mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn drożdżowy. Zostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na 16 równych części.
Twaróg zmielić z cukrem jajkiem i cukrem waniliowym w blenderze na gładką masę. Rodzynki namoczyć w rumie i poczekać aż napęcznieją. Następnie rodzynki wymieszać z masą serową.
Z każdej części ciasta uformować bułeczki wg instrukcji na zdjęciu. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Podane składniki na lukier dokładnie wymieszać. Ostudzone na kratce bułki smarować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz