Składniki:
- kilka młodych buraczków wraz z liśćmi
- 1/2 cebuli
- 2 młode marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek pora i selera
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
- 2 łyżki śmietany
- 4 jajka
- bulion
- garść posiekanego kopru
- sok z 1/3 cytryny
Przygotowanie:
Pokrojoną w kostkę marchew, ziemniaki, seler, porę zalać bulionem. Dodać podpieczoną nad ogniem cebulę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę gotować. Buraki dokładnie umyć, posiekać. Dodać do wywaru. Gotować do miękkości. Gdy wszystkie warzywa są już miękkie dodać sok wyciśnięty z cytryny. Całość zabielić śmietaną. Na końcu posypać posiekanym koprem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz