Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1,5 tabliczki czekolady
- 1 szklanka orzechów
- 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę wymieszać z soda i solą. Dodać do ciasta, całość wyrobić mikserem. Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, orzechy posiekać, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie, odsączyć i oprószyć mąką. Rodzynki, orzechy i czekoladę wymieszać z ciastem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się rozpłynąć. Piec w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut. Piekłam je kilka razy i raz się rozpływają a następny raz nie więc, aby w środku nie wyszedł zakalec, podczas pieczenia kiedy zauważymy, że się nie rozpływają to należy otworzyć piekarnik i je spłaszczyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz