- 2 szklanki mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka kakao
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka śmietany 12%
- 0,5 - 1 kg wiśni wydrylowanych
- 1 słoik dżemu z ciemnych owoców
- 4 czerwone galaretki (np. wiśniowe, jagodowe, z owoców leśnych)
Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać ciągle podgrzewając do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić. Jajka ubić, w połowie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Sypkie składniki (mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda) zmieszać. Do masy jajecznej wlać olej i śmietanę i dokładnie zmiksować. Ostudzoną masę czekoladowo-mleczną, jajeczną oraz mączną wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 1,5 l gorącej wody. Ciasto przekroić na pół i przełożyć dżemem. Na wierzch ciasta wysypać wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Umieścić w lodówce do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz