Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 50g drożdży
- 3/4 szklanki cukru + 1 łyżka do zasypania drożdży
- 2-3 krople olejku pomarańczowego
- 50 g masła
- kruszonka (przepis tu)
- lukier (przepis tu)
- 200 g twarogu
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Drożdże zasypać łyżką cukru (użyć wysokiego naczynia). Jak zrobią się płynne wlać szklankę ciepłego mleka. Wymieszać i poczekać do wyrośnięcia - około 15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką jasną masę. Dodać wyrośnięte drożdże i mąkę. Całość wymieszać. Na końcu wlać roztopione ostudzone masło i chwilę wymieszać. Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale takie ma być, nie dosypywać mąki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć ciasto (ześlizgnie się z miski przez dodany na końcu tłuszcz), równomiernie rozprowadzić.
Twaróg zmiksować na gładką masę z żółtkiem i cukrem waniliowym. Nakładać kulki sera na wierzch ciasta. Całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do wyrośnięcia do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze 25 minut. Przed wyjęcie sprawdzić patyczkiem, ma być suchy. Wyłączyć piekarnik i uchylić jego drzwiczki, po 5-10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Ostudzone polać lukrem. Jego smak jest rewelacyjny, następnego dnia również utrzymuje miękkość i świeżość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz