piątek, 4 października 2013

Przepis na idealny lukier

Nie raz przygotowywałam lukier. Za każdym razem lukier po polaniu ciasta robił się przezroczysty, nie miał pięknego białego koloru jak nie raz obserwowałam na zdjęciach. Metodą prób i błędów doszłam do lukru idealnego. Po zastygnięciu ma piękną śnieżnobiałą barwę. Szybko zastyga i pięknie dekoruje każdy wypiek.



Składniki:

- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- kropelka aromatu np. pomarańczowego, można użyć sok z cytryny, pomarańczy itp.

Przygotowanie:

Cukier puder wymieszać z gorącą wodą i aromatem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gdy mieszanina będzie za rzadka należy dosypać cukru pudru. Polać upieczone i wystudzone ciasto. Dodatkowo lukier można posypać wiórkami, płatkami czekoladowymi lub innymi ulubionymi dodatkami. Ważne aby to zrobić zaraz po polaniu ciasta, przed jego zastygnięciem. Do lukru można dodać również barwnika spożywczego, dzięki czemu zmieni swój kolor na inny - idealny w zdobieniu pierniczków i innych ciasteczek.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...