- 1/2 kg mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 50 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- tabliczka posiekanej czekolady
- budyń o dowolnym smaku + 0,5 l mleka + 2 łyżki cukru
- lukier
Przygotowanie:
Drożdże zasypać łyżką cukru, zalać łyżką ciepłego mleka, rozpuścić i odstawić na 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać szczyptę soli. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i masło. Ostudzoną mleczną mieszaninę dodać do mąki. Wlać rozczyn drożdżowy. Ugnieść gładkie ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować budyń z podanych składników. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Posmarować budyniem. Posypać kawałkami czekolady. Zwinąć w rulon i pociąć na 3-4 cm kawałki. Pojedyncze bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu posmarować lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz