czwartek, 5 września 2013

Mięsne pulpeciki zapiekane w sosie pomidorowo-śmietanowym

Dziś na obiad mięsne pulpeciki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym i serem. Pulpety w takiej formie podaję najczęściej z makaronem penne.




Składniki na pulpety:

- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- mąka do obtoczenia

Składniki na sos:

- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietany
- 200 ml wody
- ziele angielskie i liść laurowy
- łyżka mąki

- 10 dkg żółtego sera

Przygotowanie:

Mięso mielone połączyć z jajkiem, drobniutko pokrojoną cebulą (lub startą na tartce). Doprawić solą i pieprzem i uformować niewielkie pulpeciki. Pulpety obtoczyć w mące, przełożyć na dno natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotować sos: mąkę wymieszać ze śmietaną, przecier wymieszać z wodą, dodać ziele angielskie i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia, dodać mieszankę śmietany z mąką, zagęścić sos, gdy sos jest za gęsty można dodać wody lub mleka w celu otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać pulpety, sos powinien przykryć wszystkie pulpety. Posypać startym żółtym serem, przykryć pokrywką żaroodporną i wstawić do piekarnika na około 45 minut w 190-200 stopniach. Podawać z makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...