wtorek, 1 października 2013

Jajka sadzone na szynce pod serową kołderką

Kolejny pomysł na śniadanie inne od kanapek - sadzone jajka. Najlepsza wersja z szynką i żółtym serem. Jajka smażę w ten sposób, aby żółtko zostało w wersji płynnej, bo takie smakuje mi najbardziej. Białko natomiast musi zostać ścięte. Najlepszym pomysłem na usmażenie jajka z dwóch stron bez obracania - w tym przypadku w wersji z serem obrócenie mogłoby zepsuć potrawę - jest przykrycie patelni pokrywką, gdyż gromadząca się pod pokrywką para zetnie wierzch jajka.



Składniki:

- 2 jajka
- 2 plastry szynki drobiowej
- 1 plaster sera żółtego
- 1 pomidor
- łyżeczka oliwy

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy. Położyć dwa plasterki szynki. Na szynkę wbić po jajku i przykryć plasterkiem sera. Smażyć pod przykryciem na bardzo delikatnym ogniu do całkowitego ścięcia białka. Podawać z dwiema połówkami pomidora. 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...