Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 szklanka soku z kiszonej kapusty
- 2 ziemniaki
- szklanka mięsa pokrojonego w kostkę (z dodatkiem wędzonej kiełbasy)
- marchewka
- kawałek pietruszki, selera, pora
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek
- sól, pieprz
- 1/2 cebuli
Przygotowanie:
Kapustę odcisnąć, zagotować. Dodać jarzyny oraz przyprawy. Cebulę opalić na ogniem i wrzucić do zupy. Wrzucić kawałki wcześniej upieczonego mięsa i gotować około 30 minut. Następnie wkroić ziemniaki w kostkę. Gotować do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Na koniec doprawić przyprawami i w razie konieczności sokiem z kiszonej kapusty. Kapuśniak powinien być kwaśny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz