Składniki:
50 dag miodu
30 dag cukru pudru
20 dag margaryny
1 kg mąki
3 łyżeczki sody
torebka przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao
2 jajka
5 łyżek mleka
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
Na lukier:
2 białka
50 dag cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki.
Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku:
1. Podstawę
2. Front
3. Tył
4. Ścianki boczne
5. Drzwi
6. Dach
7. Komin
8. Drewienka na opał
9. Płotek
10. Okiennice i parapety.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 200ºC. Najlepiej posegregować elementy na mniejsze i większe. Najpierw upiec większe a na końcu mniejsze, którym zdecydowanie można skrócić czas pieczenia do 7-8 minut, aby się nie przypaliły i zachowały ładny piernikowy kolor. Wystudzić.
Przygotować lukier. Ubić białka, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów chatki.
Najpierw połączyć ścianki domku. W tym celu krawędzie ścianek posmarować dosyć obficie kakaowym lukrem i ułożyć je na podstawie. Chwilę przytrzymać, by lukier dobrze "związał", po czym odstawić do zastygnięcia. Następnie przykleić elementy dachu. Również zostawić na chwilę do zastygnięcia. Dokleić drzwi tak, aby były otwarte, a na koniec okiennice, parapety, płotek, "drewutnię" i komin.
Gdy już wszystko dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem.
Zachęcam do pobrania szablonów domku (przygotowane przez autorkę przepisu):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz