Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego - do wypieków)
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jasnego napoju gazowanego (u mnie sprite)
- 2 łyżki kakao + 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka i mieszać na najniższych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Wymieszać. Wlać olej i napój gazowany. Gdy ciasto jest jednolite podzielić je na 2 równe części, do pierwszej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Każdą część dokładnie wymieszać. Tortownicę posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na dno tortownicy nakładać na środek 2 łyżki jasnego ciasta, na jasne ciasto 2 łyżki ciemnego. Starać się celować w sam środek blachy. Ciasto będzie samo się rozpływać od środka ku brzegom, będzie tworzyć się ładna zebra. Tak samo postępować z kolejnymi warstwami ciasta, aż do wyczerpania masy. Staram się, aby na samej górze zawsze było ciemne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około 1h, pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem stopień wypieczenia. Patyczek ma pozostać suchy. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz