wtorek, 4 marca 2014

Krupnik

Kolejna z bardzo rzadko przygotowywanych przeze mnie zup. W sumie może gotowałam ją tylko 2 razy w życiu. No i nadeszła ta pora kiedy krupnik gości na naszym stole. Jest to tradycyjna polska zupa gotowana na kaszy jęczmiennej z dodatkiem jarzyn i mięsa.



Składniki:

- porcja rosołowa
- kawałek selera, pora, pietruszki
- 1 marchew
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso obgotować w wodzie usuwając pojawiające się szumowiny. Dodać sól, por, seler, pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy, podpieczoną nad ogniem cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso, wsypać kaszę i startą na tarce do jarzyn marchew. Gotować do momentu aż kasza zmięknie. Mięso oddzielić od kości i skór, dodać do zupy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i chwilę gotować. Gdy ziemniaki są już gotowe zupę doprawić i posypać natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...