Składniki:
- biszkopt upieczony wg przepisu (kliknij po przepis)
- słoik konfitury wiśniowej
- słoik wiśni w syropie
- 1/2 szklanki rumu
- 1L śmietany 36% tł.
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Upieczony i ostudzony biszkopt pociąć na 3 równe części. Wiśnie pozbawić pestek, zostawić małą część do dekoracji. Pozbawione pestek wiśnie połączyć z syropem, dodać rum i całość wymieszać, w razie konieczności dodać przegotowanej zimnej wody. 1 część biszkoptu nasączyć syropem wiśniowym i na całej jego powierzchni rozłożyć wiśnie. Schłodzoną śmietanę włożyć do miski, miksować na najwyższych obrotach miksera do momentu aż stanie się sztywna. Pod koniec ubijania dosłodzić wedle uznania cukrem pudrem. Na wiśnie rozłożyć pierwszą warstwę bitej śmietany, przykryć 2 częścią biszkoptu. Na biszkopt rozłożyć słoik konfitury wiśniowej i ponownie posmarować kremem. Przykryć ostatnią częścią nasączonego syropem wiśniowym biszkoptu. Górę i boki tortu posmarować równo bitą śmietaną, górę udekorować wiśniami. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz