środa, 9 kwietnia 2014

Karpatka

Karpatka to ciasto, które zapewne nie raz zostało przygotowane w niejednym domu. I tak samo bardzo często przygotowywane było w moim rodzinnym domu. Karpatka ma w sobie coś niezwykłego, z jednej strony lekkie, łamiące się, niesłodkie ciasto, a z drugiej - słodziutki, przepyszny krem. Te dwie części niesamowicie się uzupełniają. Po pierwszym kawałku przychodzi ochota na drugi, potem na trzeci i potem na kolejny i czasami na prawdę trudno się opamiętać. Przepis pochodzi ze strony.



Składniki:

1) Ciasto parzone:

- 1 szklanka wody
- 150 g masła lub margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jaj
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

2) Krem:

- 3 szklanki mleka
- 250g masła
-  3/4 szklanki cukru
-  2 żółtka
-  2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Masło zagotować z wodą oraz szczyptą soli. Następnie dodać mąkę energicznie mieszając, aż powstanie gęsta jednolita masa (najlepsza do tego jest drewniana łyżka). Odstawić do lekkiego ostudzenia.

Przygotować blaszkę o wymiarach 35x27 cm. Nasmarować tłuszczem.

Do lekko ostudzonego ciasta parzonego wbijać po jednym jajku do uzyskania jednolitej konsystencji, na sam koniec dodać proszek do pieczenia. 
Miksować mikserem im dłużej tym później większe są "góry" karpatki. Jeżeli ciasto parzone jest całkowite zimne, wtedy potrzeba dodać więcej jajek niż podano w przepisie, a jeśli jest za ciepłe to wtedy zużywamy mniej jajek.

Ubitą masę podzielić na 2 części, wyłożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, do lekkiego zarumienionego koloru. To samo zrobić z 2 gą częścią ciasta.

 W małym garnku 2 szklanki mleka zagotować z cukrem, pozostałe składniki (mleko, żółtka, cukier wanilinowy, mleko, 2 rodzaje mąki) dobrze razem wymieszać i dodać do  gotującego się mleka. Energicznie wymieszać by masa była jednolita, tak powstanie nam gęsty budyń. Ostawić do całkowitego ostudzenia.Najlepiej przenieść do innego pojemnika i przykryć folią spożywczą, dzięki czemu nie będzie powstawał gruby kożuch.

 Masło utrzeć na  biały puch, stopniowo dodając chłodny budyń. Na sam koniec dodać sok z cytryny.Tak powstały krem rozsmarować na upieczonym blacie ciasta, przykryć drugim. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Posypać cukrem pudrem.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...