- filet z piersi kurczaka
- mieszanka warzyw (marchew, seler, por, brokuł, pietruszka, cebula, papryka itp.)
- sos sojowy
- łyżka oliwy
- grzyby mung
- mieszanka przypraw chińskich (słodka papryka, papryka chili, kurkuma, cynamon, goździki, kolendra, kmin rzymski, kozieradka, imbir, czosnek)
- sól, pieprz
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- woreczek ugotowanego ryżu
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na paski. Zamoczyć w sosie sojowym. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojone w paski warzywa oraz brokuł. Chwilę podsmażyć. Dodać grzyby. Przyprawy wymieszać ze sobą w moździerzu i wsypać na patelnię, dokładnie wymieszać, całość zalać bulionem i dusić do momentu aż warzywa będą miękkie. Powstały sos zagęścić w razie konieczności odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz