- 50 g drożdży
- łyżka cukru
- 250 ml mleka
- łyżka soli
- około 500 g mąki pszennej
- łyżka mleka do posmarowania bułek
- łyżka sezamu do posypania bułek
- łyżka oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniem
Przygotowanie:
Drożdże zasypać cukrem i poczekać do rozpuszczenia. Zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i dodać do drożdży. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Kulę ciasta posmarować olejem i umieścić w misce do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Powstaną 3 bardzo duże bułki - takie lubimy :) Z każdej części uformować bułkę, mocno ją spłaszczyć, aby za bardzo nie wyrosła. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ja dodatkowo smaruję wierzch papieru olejem, gdyż kilka razy bułki przywarły do papieru. Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem, posypać sezamem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz