wtorek, 1 lipca 2014

Bułki do hamburgerów

Przedstawiam przepis na bułki do hamburgerów. Bułki bardzo smaczne, ładnie się wypiekają. Posypane sezamem do złudzenia przypominają gotowe pieczywo do hamburgerów, ale mają o wiele większą zaletę - są domowe a zatem przepyszne. Zobacz przepis na domowe hamburgery wołowe.


Składniki:

- 50 g drożdży
- łyżka cukru
- 250 ml mleka
- łyżka soli
- około 500 g mąki pszennej
- łyżka mleka do posmarowania bułek
- łyżka sezamu do posypania bułek
- łyżka oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniem

Przygotowanie:

Drożdże zasypać cukrem i poczekać do rozpuszczenia. Zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i dodać do drożdży. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Kulę ciasta posmarować olejem i umieścić w misce do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Powstaną 3 bardzo duże bułki - takie lubimy :) Z każdej części uformować bułkę, mocno ją spłaszczyć, aby za bardzo nie wyrosła. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ja dodatkowo smaruję wierzch papieru olejem, gdyż kilka razy bułki przywarły do papieru. Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem, posypać sezamem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...