wtorek, 1 lipca 2014

Domowe hamburgery z wołowiną

Bardzo smaczne domowe hamburgery. Domowa bułka posypana sezamem przełożona pysznym kotletem wołowym z ulubionymi dodatkami. Wyjątkowo polecam.


Składniki na bułki:

- 50 g drożdży
- łyżka cukru
- 250 ml mleka
- łyżka soli
- około 500 g mąki pszennej
- łyżka mleka do posmarowania bułek
- łyżka sezamu do posypania bułek
- łyżka oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniem

Składniki na kotlety:

- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu barbecue
- sól, pieprz
- 1 cebula
- łyżka oleju

Dodatkowo:

- 2 łyżki majonezu
- pomidor
- cebula
- ser żółty
- ketchup, musztarda, sos czosnkowy


Przygotowanie:

Drożdże zasypać cukrem i poczekać do rozpuszczenia. Zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i dodać do drożdży. Zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Kulę ciasta posmarować olejem i umieścić w misce do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 3 części. Powstaną 3 bardzo duże bułki - takie lubimy :) Z każdej części uformować bułkę, mocno ją spłaszczyć, aby za bardzo nie wyrosła. Poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - ja dodatkowo smaruję wierzch papieru olejem, gdyż kilka razy bułki przywarły do papieru. Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Po tym czasie posmarować wierzch bułek mlekiem, posypać sezamem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Cebulę pokroić bardzo drobniutko. Dodać do mięsa mielonego. Mięso przyprawić sosami, solą i pieprzem. Podzielić na 3 części (powstaną spore kotlety). Każdą część mięsa uformować w kulę, posmarować olejem i spłaszczyć na kawałku papieru do pieczenia. Kotlety trzeba dość mocno spłaszczyć, gdyż po usmażeniu nieco zmaleją. Każdy kotlet za pomocą papieru przenosić na patelnię. Zdjąć papier i smażyć z obydwu stron.

Bułki przekroić, każdą część posmarować majonezem. Na jedną część położyć kotleta. Posmarować musztardą. Położyć plastry sera, pomidora oraz cebuli. Polać ketchupem i sosem czosnkowym, przykryć górną częścią bułki. Gotowe hamburgery podgrzać w piekarniku przed podaniem, aby delikatnie rozpuścił się ser.






Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...