wtorek, 1 lipca 2014

Kurczak z warzywami po chińsku

Kurczak smażony z dodatkiem warzyw, zatopiony w chińskim sosie, podawany z ryżem. Przepis bardzo prosty, bardzo smaczny, zdrowy.


Składniki:

- filet z piersi kurczaka
- mieszanka warzyw (marchew, seler, por, brokuł, pietruszka, cebula, papryka itp.)
- sos sojowy
- łyżka oliwy
- grzyby mung
- mieszanka przypraw chińskich (słodka papryka, papryka chili, kurkuma, cynamon, goździki, kolendra, kmin rzymski, kozieradka, imbir, czosnek)
- sól, pieprz
- szklanka bulionu warzywnego
- łyżka mąki ziemniaczanej
- woreczek ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić na paski. Zamoczyć w sosie sojowym. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojone w paski warzywa oraz brokuł. Chwilę podsmażyć. Dodać grzyby. Przyprawy wymieszać ze sobą w moździerzu i wsypać na patelnię, dokładnie wymieszać, całość zalać bulionem i dusić do momentu aż warzywa będą miękkie. Powstały sos zagęścić w razie konieczności odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.



Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...