- 2 szklanki mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka kakao
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka śmietany 12%
- 300 ml bitej śmietany lub kremu do tortów
- trufle
- polewa czekoladowa
- ponch alkoholowy (truflowy, kawowy, rumowy)
Przygotowanie:
Mleko podgrzać. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać ciągle podgrzewając do rozpuszczenia czekolady. Ostudzić. Jajka ubić, w połowie ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Sypkie składniki (mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda) zmieszać. Do masy jajecznej wlać olej i śmietanę i dokładnie zmiksować. Ostudzoną masę czekoladowo-mleczną, jajeczną oraz mączną wymieszać do połączenia składników. Wylać ciasto na blachę prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Sprawdzić patyczkiem. Ciasto ostudzić.
Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe połówki. Każdą z części nasączyć ponchem. Rozłożyć krem, przykryć drugą częścią ciasta. Polać roztopioną czekoladą, udekorować truflami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz