- około 1 kg szynki
-1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki wody
- przyprawy do marynaty: gorczyca, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czerwona ostra papryka, majeranek, musztarda
Przygotowanie:
Z przypraw i oliwy przygotować marynatę. Mięso namoczyć w marynacie i odstawić na około godziny w chłodne miejsce. Szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 2 godzin. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i włączyć termoobieg - szynka ładnie się zarumieni. Najlepiej szynkę zostawić jeszcze w ciepłym piekarniku około 30 minut wtedy będzie idealnie miękka i krucha. Powstały podczas pieczenia sos można zagęścić wedle uznania odrobiną mąki pszennej, ziemniaczanej lub startym ziemniakiem na najmniejszych oczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz