środa, 6 sierpnia 2014

Ciasto na białkach z makiem i jabłkiem

Dość często piekę ciasto drożdżowe, do którego zużywam same żółtka. Zostają mi za każdym razem po 4 białka. Jak uzbieram ich pełną szklankę to przygotowuję ciasto na bazie białek. Tym razem do ciasta dodaję mak i jabłko, którego obecność dodaje ciastu wilgotności - za suchymi ciastami nie przepadamy. Inspiracja: Mirabelkowy Blog.



Składniki:

- 1 szklanka białek
- niepełna szklanka cukru (zmniejszamy ilość cukru w zależności od słodkości jabłka)
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubić z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubijać przez kolejne 5 minut. Wsypać mak, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz wlać roztopione, starte jabłko na tarce do jarzyn i ostudzone masło. Całość wymieszać za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera, aby nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...