Składniki:
- 1 szklanka białek
- niepełna szklanka cukru (zmniejszamy ilość cukru w zależności od słodkości jabłka)
- 1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jabłko
- szczypta soli
Przygotowanie:
Białka ubić z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ubijać przez kolejne 5 minut. Wsypać mak, mąkę wymieszaną z proszkiem oraz wlać roztopione, starte jabłko na tarce do jarzyn i ostudzone masło. Całość wymieszać za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera, aby nie zniszczyć delikatnej struktury piany.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz