Kuchnia chińska charakteryzuje się często dużą ilością warzyw używanych do przyrządzania rozmaitych dań. Zaliczyć ją można do kuchni zdrowych. Dziś na pierwszy plan wchodzi makaron (bardziej kluski jajeczne) w połączeniu z warzywami i mięsem wieprzowym marynowanym w czosnku i sosie sojowym.
Składniki:
- 2 garście makaronu jajecznego
- 30 dkg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- łyżka imbiru marynowanego w miodzie (przepis tu)
- 2 łyżki kiełków fasoli mung
- łyżka sezamu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe pokroić na cieniutkie paseczki. Z sosu sojowego, czosnku, szczypty soli i pieprzu przygotować marynatę. Pokrojone mięso zamarynować oraz odstawić do lodówki na około 0,5-1h. Wszystkie rodzaje papryk i cebulę pokroić w paski. Marchew i pietruszkę obrać oraz pociąć na paski obieraczką do jarzyn. Do garnka wrzucić papryki, cebulę, pietruszkę, imbir i dusić pod przykryciem około 10 minut. Mięso podsmażyć chwilę na patelni, dodać do warzyw i dusić kolejne 5 minut. Całość posypać sezamem. Makaron ugotować, dodać do warzyw. Na końcu dodać kiełki (już nie dusić), doprawić do smaku, wymieszać i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz