Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 marchew
- kawałek pora
- kawałek selera
- dwie garście grzybów suszonych
- 20 dkg mięsa (szynki wieprzowej)
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie. Wypłukać kilkukrotnie i podsmażyć na patelni chwilkę z pokrojoną połówką cebuli. Do bulionu wrzucić marchew, seler i por. Dodać 1/2 podsmażonych grzybów. Całość gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować na gładką masę, dolać bulionu lub wody. Zupa będzie miała gęstą konsystencję. Wrzucić resztę grzybów i gotować 15 minut.
Mięso zmielić razem z pozostałą częścią cebuli. Wbić jajko i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać i formować mini klopsiki. Każdy klopsik obtaczać w mące. Wrzucić klopsiki do kremu grzybowego, delikatnie mieszać i gotować jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania krem zabielić śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz