niedziela, 13 października 2013

Sernik z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową

Sernik pieczony na bazie sernika tradycyjnego z dodatkiem rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Przepis na skórkę można znaleźć tu.



Składniki:

- 6 jajek
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
- szklanka cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kaszy manny
- 100 g masła
- łyżka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku rumowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
- garść rodzynek
- łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

Żółtka  oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, dodać olejek i ubić na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę i proszek do pieczenia. Rozpuścić margarynę, schłodzić i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Dodać twaróg i wymieszać. Rodzynki namoczyć we wrzątku, oprószyć mąką i dodać do masy. Dodać kandyzowaną skórę pomarańczową. Biała ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą sernikową. Blachę wysmarować masłem i wysypać kaszą. Wlać masę serową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut. Po ostudzeniu wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...