- 6 jajek
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
- szklanka cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kaszy manny
- 100 g masła
- łyżka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku rumowego (można zastąpić cukrem waniliowym)
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać cukier, dodać olejek i ubić na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę i proszek do pieczenia. Rozpuścić margarynę, schłodzić i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać. Dodać twaróg i wymieszać. Biała ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą sernikową. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać kaszą. Wlać masę serową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut. Po ostudzeniu wierzch polać masą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz