Mięso z polędwiczki wieprzowej jest bardzo delikatne, wiec jego obróbka termiczna nie trwa zbyt długo. Sos zatem jest dość szybki w przygotowaniu. Sos ten przygotowałam jako dodatek do placków ziemniaczanych - niesamowicie dobre połączenie :)
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- 0,5 cebuli
- garść suszonych grzybów leśnych
- liść laurowy i ziele angielskie
- 1 serek topiony (malutka kosteczka)
- 50 g masła
- łyżka śmietany
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć i obgotować. Polędwicę umyć, osuszyć, pokroić na 2-3 cm medaliony. Każdy medalion delikatnie rozgnieść/rozpłaszczyć i posypać solą i pieprzem. Smażyć chwilę z każdej strony na rozpuszczonym maśle. Podsmażone przełożyć do garnka, zalać bulionem. Włożyć liść i ziele. Na maśle ze smażenia polędwicy zeszklić cebulę i dodać do całości. Włożyć odciśnięte grzyby. Całość dusić na niewielkim ogniu około 30 minut. Do sosu wrzucić serek topiony i całkowicie rozpuścić, następnie dodać łyżkę śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz