Soczewica to roślina uprawna z odmian strączkowych. Bardzo mało popularna na polskich stołach - chociaż kompletnie nie wiem dlaczego. Soczewica jest jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego.
Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B. Spożywana w dużej ilości
wzmacnia układ krwionośny. Dodatkowym atutem soczewicy jest to, że daje poczucie
sytości, dzięki czemu zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski.
Składniki:
- 500 g czerwonej soczewicy
- pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- liść laurowy i ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- łyżka majeranku
- szczypta bazylii
Przygotowanie:
Soczewicę namoczyć (nie koniecznie). Pierś ugotować w bulionie z liściem i zielem. Wsypać soczewicę, wkroić marchew, cebulę. Gotować do rozgotowania się soczewicy. Dodać przecier pomidorowy. Wyjąć mięso. Zupę zmiksować na gładka masę z połową mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i bazylią. Podawać z pozostałością z piersi kurczaka i łyżeczką śmietany. Udekorować bazylią lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz