Chlebek z mnóstwem ziaren w środku. Bardzo sycący, delikatnie mokry. Dodatki w chlebie można wedle uznania zastąpić innymi w takiej samej ilości.
Składniki:
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki pestek dyni
- 3/4 szklanki słonecznika
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki maki żytniej (może być żurkowa)
- 3 płaskie łyżeczki soli
- 0,4-0,5 litra zakwasu żytniego
- 5 szklanek letniej wody
Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyrabiać drewnianą łyżką lub mikserem z końcówkami do mieszania ciasta (ja wybrałam druga opcję, gdyż ciasto jest na tyle gęste, że łyżką ciężko szło). Odłożyć około 0,3 L ciasta do słoika na zakwas na kolejny chlebek. Przełożyć ciasto do foremek zapełniając je kawałek za połowę. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Przed włożeniem do piekarnika wierzch ciasta zwilżyć wodą. Piec 1h 20 min. w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz