środa, 14 sierpnia 2013

Tradycyjny domowy makowiec zawijany na cieście drożdżowym

Smaczny, wilgotny, mięciutki makowiec z dobrze wypieczoną skórką. Bardzo długo zachowuje świeżość. Makowiec pełen masy makowej połączonej z mnóstwem rodzynek i orzechów włoskich. Na pewno lepszy niż z cukierni. Piekę go kilka razy do roku i za każdym razem wychodzi idealnie.




Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej
- 180 ml ciepłego mleka
- 150 g roztopionej i ochłodzonej margaryny
- 5 żółtek (białka przydadzą się do masy makowej)
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki alkoholu spirytusowego (ja daję rum)
- opakowanie cukru waniliowego

Składniki na masę makową:

- 0,5 kg maku niebieskiego
- 200 g cukru
- 100 g rodzynek
- 50-60 g orzechów włoskich (posiekanych)
- 2 łyżki miodu
- olejek migdałowy
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła lub margaryny (miękkiej)

Składniki na dekorację:

- lukier (woda, cukier puder, sok z cytryny)
- 2 łyżki suchego maku

Przygotowanie ciasta:

Z drożdży zrobić zaczyn ( drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut). Mąkę przesiać, dodać suche składniki, wymieszać, dodać mokre składniki i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Przygotowanie masy makowej:

Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Zimny mak zemleć dwukrotnie. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ubić piane z białek pozostałych z przygotowania ciasta. Ubita pianę delikatnie wymieszać z masą makową.

Przygotowanie i zawijanie strucli:

Ciasto podzielić na trzy równe części. Rozwałkować i uformować prostokąty. W razie konieczności podsypać delikatnie mąką. Na każdy prostokąt nakładać masę makową w ten sposób, aby z obydwu boków i dołu zostały około 2 cm wolnego ciasta. Zawijać ciasno ciasto od góry do dołu. Obydwa końce makowca podwinąć pod spód, owinąć strucle papierem do pieczenia w formie tuby (ja zawijam 3 razy) zostawiając około 3-4 cm niezawiniętego papieru z każdej strony. Papier powinien być nieprzywieralny (nasączony tłuszczem), jak nie jest taki to należy go delikatnie posmarować, aby nie przykleił się do makowca. Układać na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Ciasto odwijać z papieru po całkowitym wystygnięciu, polać cukrem i posypać makiem.

Sposób przygotowania makowca do pieczenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...