- 2,5 szklanki mąki pszennej lub razowej
- 2 jajka
- szklanka cukru (najlepiej brązowego)
- 0,5 szklanki oleju
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce:
- wiśnie wydrylowane (szklanka)
- pół szklanki soku z wiśni
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, jajka, ulej, cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto.
Jabłka kroimy na kawałki, mieszamy z wydrylowanymi wiśniami, cukrem, bułką tartą i sokiem.
Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta wykładamy na blachę, na ciasto wykładamy owoce, całość posypujemy pokruszoną pozostałą 1/3 częścią ciasta. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Przed pieczeniem. |
Po upieczeniu. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz