środa, 14 sierpnia 2013

Kotlety schabowe w pieczarkowej zasmażce podawane z ziemniakami i kalafiorem

Kotlety schabowe to jedne z najbardziej znanych polskich potraw. Przygotowuje się je ze schabu wieprzowego pokrojonego w plastry i rozbitego. Gotowe schaby najlepiej smakują podane z zasmażką z pieczarek. Jako danie obiadowe serwuje się je najczęściej z ziemniakami oraz różnymi rodzajami sałatek/surówek. Moją propozycją jako dodatek jest kalafior przyrządzony w bułce tartej.




Składniki:

- 0,5 kg schabu wieprzowego
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- główka kalafiora
- jajko
- 50 ml mleka
- bułka tarta do panierowania kotletów (1-2 szklanki)
- 1/2 szklanki mąki
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Schab umyć, pokroić na plastry 2 cm, każdy plaster roztłuc młotkiem do mięsa uważając, aby go nie rozerwać. Ja zawsze tłukę mięso przez folię. Roztłuczony plaster ma mieć około 1 cm grubości. Mięso dobrze przyprawić z jednej i z drugiej strony solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku z mlekiem, bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.
Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, również ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, usmażyć na patelni wraz z posiekaną cebulą, doprawiając solą i pieprzem.
Zrobić zasmażkę z bułki tartej do kalafiora. Na patelni rozpuścić dwie łyżki masła, wsypać bułkę pozostałą po panierowaniu kotletów, podsmażyć chwilę ciągle mieszając, dodać ugotowany kalafior, wymieszać z bułką i chwilę podsmażyć w razie konieczności. Doprawić do smaku. Na talerzu wyłożyć trochę ziemniaków, kotleta, na kotleta zasmażkę z pieczarek, obok kalafior. Ziemniaki można opcjonalnie posypać koperkiem i polać odrobiną tłuszczyku pozostałego ze smażenia kotletów. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...