Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 4 łyżki mleka lub wody
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 5 łyżek kakao
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Masło roztopić w rondelku, nie dopuszczając do zagotowania. Dodać cukier i podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mleko, kakao i mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystygnięcia. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną masę. Połączyć 4/5 masy kakaowej (1/5 masy będzie służyła jako polewa), żółtka, białka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Można to robić mikserem na najniższych obrotach. Masę przełożyć do foremki 32x12 cm lub do dwóch mniejszych. Piec około 40 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu i wystygnięciu polać pozostawiona polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz