Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- łyżka masła
- łyżka czerwonej słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- ziele angielskie i liść laurowy
Wykonanie:
Liście kapusty sparzyć we wrzątki, poobcinać zgrubienia. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem w osolonej wodzie. Dodać posiekany czosnek i zeszkloną na maśle cebulę. Dodać paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać w kieszonki (najpierw boki do środka a później rolować z góry w dół). Na dnie dużego garnka ułożyć kilka liści kapusty, układać warstwowo gołąbki. Górną warstwę posmarować przecierem pomidorowym. Całość zalać bulionem, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu aż kapusta będzie całkowicie miękka. Podawać polane sosem. Tak przygotowane gołąbki zawsze wkładam do słoików (zawsze robię dużą ilość). Do wyparzonych słoików o pojemności 1L wkładam po 3-4 gołąbki, zalewam roztworem, w którym się dusiły, zakręcam, wekuję trzykrotnie po 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz