Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 20 dkg boczku, kiełbasy lub innej wedliny
- 2 duże cebule
- 20 dkg sera żółtego
- 200 ml śmietany 18%
- łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
1/4 szklanki wody
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i usmażyć z dodatkiem soli. Mięso mielone usmażyć z dodatkiem soli i pieprzu. Wędliny i cebulę pokroić. Na blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wykładać kolejno: warstwa ziemniaków, mięso mielone, cebula, wędliny, warstwa ziemniaków, mięso mielone, cebula, wędliny. Przygotować sos. W tym celu do wody dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietanę, doprawić do smaku i wymieszać. Przygotowanym sosem polać zapiekankę. Wierzch posypać startym serem. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz