wtorek, 17 września 2013

Barszcz czerwony

Barszcz jest zupą bardzo popularną w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Ogólnie barszczem jest zupa kwaśna na podstawie z zakwasu, kapusty kiszonej, szczawiu lub buraków ćwikłowych. W dużej części krajów to właśnie burak ćwikłowy jest najpopularniejszą bazą barszczu. Dobrze przygotowany barszcz powinien mieć piękną ciemno-buraczaną barwę oraz wyśmienity delikatnie słodko-kwaśny smak z odrobiną ostrej nuty.




Składniki:

- 5-6 buraków ćwikłowych
- 4 skrzydełka
- 1 marchew
- kawałek selera i pora
- 1 cebula
-  liść laurowy i ziele angielskie
- 0,5 łyżeczki cukru
- sok z cytryny lub ocet
- sól, pieprz, majeranek (2 łyżki)

Przygotowanie:

Mięso obgotować, zebrać szumowiny. Dodać marchew, por, seler, liść i ziele. Cebulę przypalić nad ogniem i wrzucić do wywaru. Buraki obrać, pokroić w dość grube plastry i wrzucić do zupy. Gotować na wolnym ogniu. Jak buraki zmiękną dodać cukier, doprawić sokiem z cytryny, aby uzyskać delikatnie kwaśny smak. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec gotowania zasypać majerankiem. Można podawać w tej formie jak na zdjęciach - ja lubię smak ugotowanych buraków. Barszcz do uszek, pierogów czy krokietów podajemy najlepiej przecedzony. Możemy go również zabielić śmietaną i podawać z okraszonymi ziemniakami.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...