niedziela, 13 października 2013

Makaron jajeczny z wieprzowiną, warzywami i kiełkami fasoli mung

Kuchnia chińska charakteryzuje się często dużą ilością warzyw używanych do przyrządzania rozmaitych dań. Zaliczyć ją można do kuchni zdrowych. Dziś na pierwszy plan wchodzi makaron (bardziej kluski jajeczne) w połączeniu z warzywami i mięsem wieprzowym marynowanym w czosnku i sosie sojowym.


Składniki:

- 2 garście makaronu jajecznego
- 30 dkg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- łyżka imbiru marynowanego w miodzie (przepis tu)
- 2 łyżki kiełków fasoli mung
- łyżka sezamu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe pokroić na cieniutkie paseczki. Z sosu sojowego, czosnku, szczypty soli i pieprzu przygotować marynatę. Pokrojone mięso zamarynować oraz odstawić do lodówki na około 0,5-1h. Wszystkie rodzaje papryk i cebulę pokroić w paski. Marchew i pietruszkę obrać oraz pociąć na paski obieraczką do jarzyn. Do garnka wrzucić papryki, cebulę, pietruszkę, imbir i dusić pod przykryciem około 10 minut. Mięso podsmażyć chwilę na patelni, dodać do warzyw i dusić kolejne 5 minut. Całość posypać sezamem. Makaron ugotować, dodać do warzyw. Na końcu dodać kiełki (już nie dusić), doprawić do smaku, wymieszać i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...