wtorek, 8 października 2013

Pasztet z wątróbki drobiowej z orzechami włoskimi

Pasztet z przewagą wątróbki drobiowej z orzechami włoskimi. Dość ciekawe a zarazem ryzykowne połączenie. Ale czy każdy pasztet musi smakować tak samo?


Składniki:

- 1/4 części mięsa wieprzowego (łopatka, boczek, karkówka)  - u mnie około 20 dkg
- 3/4 części wątróbki drobiowej - u mnie 1 kg
- kawałek słoniny (w zależności od tego jak tłusty mamy boczek, u mnie jest dość chudy, więc dodaję słoninę) - na 1 część mięsa około 1/10 słoniny
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 0,5 l bulionu warzywnego
- czosnek
- jajko
- 1 bułka (najlepiej czerstwa)
- sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa, imbir mielony
- orzechy włoskie

Przygotowanie:

W bulionie ugotować warzywa. Cebulę przyrumienić nad ogniem i dodać do wywaru. Mięso pokroić na większą kostkę i obsmażyć na patelni. Przełożyć do  garnka z bulionem i warzywami. Wątróbkę oczyścić, podsmażyć chwilę na patelni bez soli, gdy warzywa i mięso z bulionu zmięknie dodać na chwilę wątróbkę.

Całość zmielić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Bułkę namoczyć w bulionie, wycisnąć i zmielić razem z mięsem. Dodać jajko. Całość wymieszać, w razie konieczności dodać kilka łyżek bulionu, aby pasztet nie był za suchy. Przyprawić czosnkiem, solą, pieprze, rozmarynem, gałką i imbirem. Wymieszać z garścią orzechów włoskich. Przełożyć do foremki, wierzch udekorować orzechami. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

przed pieczeniem
po upieczeniu
 
  
 
 

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...