wtorek, 15 października 2013

Pyzy z mięsem

Pierwszy raz w życiu robiłam pyzy z mięsem. Jako dziecko nie lubiłam pyzów. Były one przygotowywane przez mojego tatę (pochodzi ze Śląska). Może dlatego ich nie lubiłam, bo były bez nadzienia. Pierwszego dnia jedliśmy je z zasmażką a drugiego pokrojone w talarki i usmażone. Pyzy były przygotowywane z samych tartych ziemniaków z dodatkiem mąki - bardzo pracochłonne, gdyż ziemniaki tarliśmy na ręcznej tarce. Dziś postanowiłam przekonać się do pyzów ... ale nie takich z dzieciństwa a z dodatkiem ziemniaków gotowanych. Przepis pochodzi z tej strony, ale został zmodyfikowany Jako farszu użyłam pozostałości z nadziewania pierogów z mięsem. Dziś go odmroziłam i dodałam do niego kilka rozdrobnionych pulpetów (także pozostałość po dniu wczorajszym).


Składniki:

- farsz mięsny (przepis tu)
- 1,5 kg ziemniaków
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 cebula, olej do zasmażki

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć. Połowę ugotować a drugą połowę zetrzeć. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, sól, jajka i zagnieść ciasto. W razie konieczności delikatnie podsypywać mąką pszenną. Ciasto delikatnie rozwałkować na placek grubości 1 cm. Wycinać kółka jak do pierogów, na środek każdego kłaść farsz i zawijać formując kulkę. Pyzy wrzucać na gotującą się osoloną wodę, gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać zasmażką z cebuli i ewentualnie boczku.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...