sobota, 14 grudnia 2013

Pieczona karkówka

Karkówkę przygotowuję najczęściej latem na grillu. W okresie zimowym jej miejsce zajmuje karkówka pieczona w piekarniku. Może to nie ten sal letni klimat, ale karkówka z piekarnika też jest niezła :)


Składniki:

- 1/2 kg karkówki wieprzowej
- sól, pieprz, czerwona papryka
- ząbek czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie
- łyżka oliwy

Przygotowanie:

Karkówkę pokroić w plastry, delikatnie rozbić i namoczyć w mleku na około godzinę. Z przypraw i oleju przygotować marynatę i wymieszać z plastrami odsączonego z mleka mięsa. Rozłożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i zapiekać około 1h w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę i włączyć termoobieg, wtedy karkówka delikatnie się podpiecze. Podawać z bułką i sałatką z pomidorów.


Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...