środa, 6 sierpnia 2014

Szynka z piekarnika

Kawałek porządnego mięcha upieczony w piekarniku, polany sosem i podawany z młodymi ziemniaczkami w koperku. Pycha.


Składniki:

- około 1 kg szynki
-1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki wody
- przyprawy do marynaty: gorczyca, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, czerwona ostra papryka, majeranek, musztarda

Przygotowanie:

Z przypraw i oliwy przygotować marynatę. Mięso namoczyć w marynacie i odstawić na około godziny w chłodne miejsce.  Szynkę umieścić w naczyniu żaroodpornym z pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 2 godzin. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i włączyć termoobieg - szynka ładnie się zarumieni. Najlepiej szynkę zostawić jeszcze w ciepłym piekarniku około 30 minut wtedy będzie idealnie miękka i krucha. Powstały podczas pieczenia sos można zagęścić wedle uznania odrobiną mąki pszennej, ziemniaczanej lub startym ziemniakiem na najmniejszych oczkach.

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...