poniedziałek, 23 września 2013

Chrusty - faworki - idealnie kruche

Faworki najczęściej spożywane są podczas karnawału i tłustego czwartku. Wyrabiane są ze śmietanowego zbijanego ciasta. Idealną kruchość mają te smażone na smalcu. Idealne faworki powinny być cienkie, kruche i lekkie, z dużą ilością bąbelków na cieście.





Składniki:

- 4 szklanki mąki
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 2/3 szklanki śmietany (ew. jogurtu naturalnego)
- smalec do smażenia
- cukier puder do obtoczenia
- 2 łyżki rumu lub łyżka spirytusu/octu

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, śmietanę, rum. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto trzeba ugniatać dość długo ze względu na to, iż po zmieszaniu wszystkich składników ciasto jest bardzo suche. Można dodać w razie konieczności jeszcze około łyżki śmietany. Ciasto podrzucać lub uderzać wałkiem podczas ugniatania. Owinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do zamrażalnika. Wyjąć, rozwałkować na dość cienki placek. Wykrawać prostokąty, nacinać na środku i przekładać formując chrusta. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać obficie cukrem pudrem.




Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...