wtorek, 10 września 2013

Pierogi ruskie z posmażaną kiełkaską i cebulką

Pierogi z tym farszem są najczęściej przygotowywanym u mnie daniem wśród wszystkich pierogów. Na samo wykonanie potrzeba trochę czasu, jednak czego to się nie zrobi dla chwili .... hmm obżarstwa? Najlepiej farsz przygotować dzień wcześniej, wtedy kolejnego dnia lepienie pierogów jest samą przyjemnością :)



Składniki na ciasto:

- 1 kg mąki
- 1 jajko
- około 2 szklanki gorącej wody
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na farsz:

- 300 g twarogu
- 0,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1/2 pętka kiełbasy lub boczku
- sól i pieprz do smaku

Składniki na podsmażkę:

- 1 cebula
- 1/2 pętka kiełbasy lub kawałek boczku
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przez praskę lub dokładnie ubić. Jak ostygną dodać twaróg, wymieszać. Cebulę podsmażyć z wędliną, dodać do farszu. Przyprawić dość mocno, aby w połączeniu z ciastem pierogi nie były zbyt mdłe.

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na cienkie placki, wyciąć kółka, na każde kółko nakładać farsz i sklejać pierogi. Układać na ściereczce lub blacie posypanym mąką, aby się nie posklejały. Zagotować wodę z solą i łyżką oleju, wrzucać partiami pierogi, gotować do momentu wypłynięcia ich na wierzch. Odcedzić z wody, rozłożyć osobno zapobiegając tym samym ich sklejaniu.
Cebulę i wędlinę pokroić, podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Polać pierogi wyjęte prosto z wody lub podsmażone na patelni.







Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...