wtorek, 10 września 2013

Zabielana zupa ogórkowa

Druga po "pomidorówce" zupa najczęściej goszcząca na moim stole. Najlepiej smakuje ugotowana z ogórków z własnej spiżarni - ja jednak musiałam się w tym przypadku zadowolić sklepowymi -sezon ogórkowy w tym roku był dla mnie nadzwyczaj mało łaskawy.




Składniki:

- 4-5 sztuk ogórków kiszonych wraz z zalewą
- 4 skrzydełka z kurczaka lub porcja rosołowa
- 3-4 ziemniaki
- 1/2 cebuli
- 1 marchew
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- szczypta kopru
- ziele angielskie i liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietany

Przygotowanie:

Mięso umyć i obgotować zbierając szumowiny z powierzchni. Dodać startą na tarce do jarzyn marchew, pietruszkę oraz selera. Cebulę przypalić na ogniu i dodać do wywaru. Dodać por, liść laurowy i ziele angielskie. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie prawie ugotowane dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy ziemniaki zmiękną wrzucić starte na tarce do warzyw ogórki wraz z kwaśną zalewą - ważne, aby ogórki dodać do miękkich ziemniaków, gdyż w kwaśnym wywarze ziemniaki już nie zmiękną. Wywar z ogórkami gotować około 10 minut. Zmniejszyć ogień, ze śmietany i 100 ml gorącej zupy zrobić zaczyn, dodać do garnka. Wyłączyć ogień, posypać posiekanym koperkiem.

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

E-mail

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...