czwartek, 10 października 2013

Soczysty filet w ostrej marynacie podawany z delikatnym ryżem i zieloną sałatką

Filet z kurczaka przygotowany na soczysty sposób - w rękawie kuchennym. Z racji tego, że marynata jest dość ostra proponuję łagodniejsze dodatki: delikatny gotowany ryż i zieloną sałatkę w jogurcie naturalnym.



Składniki:

- filet z kurczaka
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki kolendry
- szczypta kminku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka wody
- 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Filet umyć, każdy przekroić wzdłuż. Z podanych przypraw, wody i oliwy przygotować marynatę poprzez zmieszanie wszystkich składników. Warto suche składniki najpierw rozetrzeć razem w moździerzu, a później połączyć z mokrymi składnikami. Pierś namoczyć w marynacie i każdą włożyć do rękawa foliowego. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 10 minut z każdej stronie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis

Przetłumacz

Polecam również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...